VITECQUA

Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.

Szennyvíz, a történelmünk vonalán

10.000 éven át kénytelenek voltunk együtt létezni a civilizáció elkerülhetetlen hozományával: a szennyvízzel, az emberi hulladékkal, amely a mai napig halálos áldozatokat szed világszerte. Rövid történeti áttekintésünket olvashatják.

 

A neolitikus korszak előtt, amíg az emberiség vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, minden erőforrás megújuló volt. Számtalan forrásból elérhető volt az ivóvíz, és a létesítmények e lelőhelyek köré csoportosultak. Kihasználtuk ezeket a természet adta forrásokat, és minden hulladékunk visszakerült a körforgásba. Ebben az értelemben nem különböztünk különösebben a többi fajtól.

 

Ez teljes egészében megváltozott, amikor az emberek elkezdtek termelni és kereskedni. Időszámításunk előtt 8500 körül, a neolitikus időszakban a termelés és a kereskedelem elterjedt a központi településeken, ahol sokan laktak. Közös jellemzőik a magas forgalom, a politika, és hát… a szennyvíz.

 

Az első higiéniai létesítmény az az emésztő- vagy vízgyűjtő gödör volt, amely i.e. 4000 körül jelent meg Babilonban. Ez nem volt más, mint egy egyszerű földbe ásott gödör, amely a salakanyagok összegyűjtésére szolgált. Ehhez hasonló építmények aztán a birodalom számos mezőgazdasági területén megjelentek. A babilóniaiak addigra már kifejlesztettek egy hidraulikus rendszert a víz szállítására, és ezt a rendszert alkalmazták később az ürülék elszállítására ezekbe az emésztőgödrökbe, amelyre aztán vödrökből vizet öntöttek. Ők telepítették az első agyagból készült csöveket is. Megjelent tehát a szennyvíz, a civilizáció kísérője a mai napig, és az ezzel járó első higiéniai intézkedések.

 

Bár a vízellátás a városokban létezett addigra, egészen i.e. 3000-ig váratott magára az első csatornarendszerhez kötött latrinahálózat, amelyet Mohenjo-Daro-ban telepítettek az Indus-völgyben (a mai Pakisztán területén). A lakosok vízzel öblítették le a latrinákat, amelyekből a lefolyó szennyvíz összegyűjt a csatornahálózatban, hogy aztán emésztőgödrökbe vagy az Indus folyóba kerüljön. Azonban a lakosság növekedésével a szennyvízzel járó problémák is egyre nagyobbá és komplexebbé váltak, hiszen elkezdtük szisztematikusan beszennyezni a folyóinkat.

 

Az ókori görögök széles folyók hiányában használták először a szennyvizet a mezőgazdasági területek tápozására. Néhány városban a csatornarendszer a város szélére szállította a szennyvizet egy lerakóhelyre, ahonnan egy csőrendszeren keresztül eljuttatták a mezőgazdasági területekre.


bl01

 

Kép: Mohenjo-Daro romjai, hatalmas fürdővel a felszínen. 

Fotó: ©Saqib Qayyum

 

A higiénia koncepciója a Római Birodalom alatt alakult ki, ennek jegyében pedig intézkedéseket hoztak a szennyvíz elvezetésére egy erre a célra kialakított csatornahálózaton keresztül. A latrinák is ebben az időszakban terjedtek el, ekkor került rájuk a kényelmet szolgáló ülőke, amely hamar felváltotta az addigi guggolós elhelyezkedést könnyítés közben. Ennek ellenére i.e. körülbelül 100-ig az emberek a háztartási szennyvizet továbbra is az utcára öntötték, amikor is egy erre vonatkozó rendelet az összes háztartást kötelezte a szennyvízhálózathoz való csatlakozásra, amely hatalmas fejlesztéseken esett keresztül.

 

Még egy elképesztő lépést tettek ekkoriban: elválasztották a ma szürkevízként ismert folyadékot a szennyvíztől. Az elsőt, amely a fürdőkből és termálfürdőkből származott, arra használták, hogy leöblítsék a nyilvános latrinákat, amelyek időközben szociális találkozók színterévé váltak: rómaiak élénk sokasága társalgott rajtuk, miközben könnyített magán.

Persze ebben az időben a higiénia fogalma nem foglalta magában a fertőtlenítést. A szennyvizet elsősorban kellemetlen szaga miatt igyekezték eltávolítani, és, nem tudván a vele járó fertőzésveszélyről, a Tiber folyóba továbbították.


bl02

 

Kép - Felső osztálybeli házi latrina, amely öblítésére a privát fürdők által elhasznált víz szolgált. © Ángel Morillo. Archeológus.

 

 A mocsok korszaka

 

A római kori fejlesztéseket a középkorban egyszerűen elfelejtették. Alig néhány város őrzött meg valamit a római csatornahálózatból, mint például Párizs, ahol sajnálatos módon a városias terjeszkedés szintén felemésztette azokat. A fallal körülvett városok higiéniai célt szolgáló létesítményként egyedül trágyagödröket ástak, amelyek pillanatok alatt megteltek. 

a lakosság így az utcára, esetleg a városfalon kívülre öntötte minden szennyvizét.

Az utcán hömpölygő szennyvíz miatt elszaporodtak a patkányok, és hamarosan olyan járványok törtek ki, mint a kolera és a pestis, amelyek Európa középkori lakosságának egynegyedével végeztek. Ennek ellenére nem születtek higiéniai intézkedések. A városok mocskosak és orrfacsaróan büdösek voltak. A legtisztább közegnek a falusi települések számítottak, ahol a lakosok elásták a salakanyagokat.

 

bl03

https://lh5.googleusercontent.com/ZOj_cjuyvCWmm75lCg6PnFgxIFsLB4hWdgWmBKJOoNPg4SLFefLBFYutuhFZT5cR95CZcd9cvDJKXyHiQJbO2NWDbkQr66qay1jxdUHevlVIN2_3q-aJnlWq4yKqI0-tIx_SZ4u2ylteYcJkrb2XV_Q

 

Az arab finomítás

 

Európának ebben a sötét korszakában egyedül az Ibériai-félszigeten élő arabok hoztak néhány higiénés intézkedést. Külön kezelték az esővizet, amely alapvető életszükséglet volt, a szürkevizet, amely a háztartási tevékenységek nyomán keletkezett, illetve a szennyvizet. Az arab lakosság, amely egy kedvezőtlen éghajlat alatt élt, nagyra becsülte az esővizet, amelyet égi ajándéknak tekintett, és féltő gonddal őrzött meg az erre kialakított ciszternákban a későbbi felhasználásig. A háztartási szürkevizet az arra kialakított csatornákban szállították el a házak teraszáról, míg a szennyvíznek teljesen különálló csöveket telepítettek, amelyek egy erre a célre kialakított emésztőgödörbe juttatták azt, ahová egyébként a szürkevíz is érkezett.

 

A reneszánsz paradoxon

 

A reneszánsz fejlődés a tudomány és művészet terén paradox módon nem járt együtt a higiénia szerepének felértékelődésével, amely gyarkoaltilag parkolópályára került, miközben a városok folyamatosan nőttek. A mocsok és a vele járó elviselhetetlen szag majdnem az összes európai várost átjárta a 17. században. Az emberek gyakorta könnyítettek magukon lakott területen belül a szabad ég alatt, az emésztőgördrök folyamatosan tele voltak, és a lakosság továbbra is az utcára öntötte a szennyvizét, amely a nyitott, szedett-vedett csatornákon keresztül egyenesen a folyókba vitte a hulladékanyagokat.

 

A hidraulikai fejlesztéseket is csuopán a víz begyűjtéséhez és elosztásához használták, egészségügyi intézkedésekhez azonban nem. Párizsban volt leglátványosabban tetten érthető e paradoxon a 17. század közepére: miközben a várost elárasztotta a mocsok, XIV. Lajos király megépíttette a Versailles kastély híres kertjét, illetve a város legszebb kútjait és mesterséges tavacskáit.

 

A londoni helyzet szintén ehhez hasonló volt ez idő tájt. Hiába kezdték a reneszánsz időszakot VIII. Henrik szigorú higiéniai rendeleteivel, a város bűzlött, és számos emésztőgödör szivárgott lakott területen belül. A modern toalett elődje ekkoriban terjedt el a város előkelőbb részein. John Harrington találmánya egy tartályból használt vízzel öblítette le a latrina tartalmát, amelyet utána elszállított egy közeli emésztőgödörbe. Azonban ennek elsődleges célja is a kellemetlen szagok kiküszöbölése volt, a mocsok és fertőzések közötti közvetlen összefüggést a 19. század közepéig nem sikerült teljesen megérteni.


bl04

 

https://lh4.googleusercontent.com/-zJ0xWaziXFvoJLHl3jdc6qdnPl8yALpJSk-A58s26P77WOB7NIaPjH99rRGWeGrduPrjoO_lJHfaGWLHfat9KTFhOX1sVQrvsXhDSMmJyf4rTx3spkOoNKN4WOFN6vhr4ixGcmD2A-AfP1kA4iLgfQ

kép: Sir Harrington lehúzható toalett modellje, 1596

 

A kolerától a modern egészségügyig

 

A londoni helyzet 1830-ra elviselhetetlenné vált. Az iszonyatos bűzön túl, amely a városból áradt, több esetben tört ki kolerajárvány, amely hatalmas halálozási aránnyal járt. 1847-ben az egyik járvány alatt egy angol orvos, John Snow, aki életét a járványok kutatásának szentelte, rájött, hogy a kolerajárványt a szennyvízzel keveredett ivóvíz okozza. Elméletét hamarosan alátámasztotta, hogy azokon a területeken hatalmasodott el leginkább a járvány, ahol korábban bezárták a szivattyúkat.

 

Néhány évvel később Louis Pasteur bebizonyította John Snow elméletét, miután a szennyvizet vizsgálva abban olyan mikroorganizmusokat talált, amelyeket a kolerát és tífuszt okozzák. Ennek hatására sok minden megváltozott. A 19. századtól kezdve számos országban különböző törvényeket vezettek be a szennyvíz kezelésének szabályozására, limitálták az emésztőgödrök létrehozását olyan helyeken, ahol a csatornázás nem volt megoldott, helyettük meg szennyvízülepítő tartályokat installáltak, amelyek sokkal biztonságosabbak voltak.

 

A következő esemény, amely radikálisan megváltoztatta a higiéniához való hozzáállásunkat, a hamburgi tűzeset volt, amely 1842-ben elpusztította a város egynegyedét. A rekonstrukció során új csatornahálózatot is installáltak, amely tengervizet használt az átöblítésére, és a környező épületek lefolyóin keresztül szellőzött. A rendszert helyi üzletemberek finanszírozták, hamarosan pedig ennek példájára más európai és amerikai városok is építkezésbe kezdtek.

 

A mikrobiológia előrehaladtával a szennyvízkezelő rendszereink is fejlődésnek indultak a 19. század végén. 1914-ben Edward Arden és William T. Lockett felfedezték az eleveniszapot, azt a biológiai szennyvízkezelési módszert, amelyet a mai napig használunk.

Az ipari fejlődéssel azonban egy új kihívással kellett szembenéznünk: a kémiai szennyezéssel. Ezáltal hiába haladtunk az organikus szennyvíz kezelésével, az ipari létesítmények súlyos mértékben kezdték el szennyezni a folyókat és az óceánokat különböző nehézfémekkel, növényvédő szerekkel, műtrágyával, stb.

 

A 70-es években kezdtük el felismerni ezt a helyzetet. Ennek ellenére a mai napig a fejlődő országok elhasznált vizének 90%-a nincs kezelve. a WHO közleménye szerint csupán ebből kifolyólag évente 1,8 millió 5 év alatti gyermek hal meg minden évben, azaz 20 másodpercenként egy. Sajnos még mindig nem sikerült megnyernünk a harcot, amely több, mint tízezer évvel ezelőtt kezdődött.


bl05

 

Kép: 1887-hez nyomat, amely a szennyvíz a tömítetlen csőrendszerek keresztüli ivóvízbe történő szivárgásának veszélyeit mutatja be

 

Forrás: https://www.wearewater.org

 

Vissza