VITECQUA

Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.

Na de mi is az a mosódió?

A mosódió (vagy indiai szappanbogyó), a szappankéregfa termése egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt években. Ennek számos oka van, de főként a héjában található természetes tisztító esszencia miatt használják előszeretettel.

 

Habár mostanában reneszánszát éli, a mosódió évszázadok óta ismert, az indiai háztartásokban régóta használják. Egy sapindus mukorossi nevű fa termése, amely megtalálható a Himalájában, illetve a hegyvidéken India és Nepál között. A mosódió héj a napon kiszárítva a szappanhoz hasonló tisztító hatással bír, amely egy szaponin nevű anyagnak köszönhető.


mosodio

 

A szaponin nagy előnye, hogy 100%-ban helyettesíti a vegyi alapú mosó- és tisztítószerek nagy részét. A legjobb, hogy alternatívája lehet az SLS (sodium laureth sulfate) tartalmú tisztítószereknek, amelynek környezetkárosító és irritáló hatása ismert.

 

A sapindus fa India és Nepál között nő a Himalája lábánál. Fő jellemzője, hogy nincs szüksége tápanyagdús talajra, és mivel nehezebb körülmények közt is burjánzik, segít megóvni a közvetlen környezetét az eróziótól. Ellenálló a betegségekkel szemben, és nem igényel tápozást, sem rovarirtó szerek használatát.

 

A helyi lakosok szüretelik a mosódiót, amelynek eladása segítí a lokális gazdaságot.

A magot eltavolítják, majd a héját kiszárítják, mindenféle szintetikus anyag használata nélkül, amely így 100%-ban természetes anyagként, utólagos kezelés nélkül kerül a piacra.


A mosódió a szaponinon túl gazdag zsírsavakban (EFA), ezért különösen ajánlott a száraz és érzékeny bőrűeknek, eczemában szenvedőknek, illetve olyanoknak, akik hajlamosak a gombafertőzésekre. Ajánlják továbbá érett bőrre bőrfiatalító és antioxidáns hatása miatt, csecsemők és kisbabák bőréhez is, kíméletessége miatt, továbbá olajos, akné kialakulására hajlamos bőrre.

 

Forrás: https://earthbits.com

Vissza