VITECQUA

Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.

Minden, amit a gleccserekről tudni érdemes

Miért fontosak a gleccserek?


A jég védőréteget képez a Föld és az óceánok felett. Ezek a fényes fehér foltok visszaverik a felesleges hőt az űrbe, és hűvösebbé teszik a bolygót. Az Északi-sarkvidék hidegebb marad, mint az Egyenlítő, mert a nap hőjének nagyobb része verődik vissza a jégről az űrbe.


gleccser01


A gleccserek világszerte a több száz és több ezer éves jégtakaróból vett minták által tudományos feljegyzésekkel szolgálnak arról, hogyan változott az éghajlat az idők során. Tanulmányozásuk révén értékes információkat nyerhetünk arról, hogy milyen mértékben melegszik a bolygó.


Napjainkban a Föld szárazföldi területének körülbelül 10%-át borítja gleccserjég. Ennek csaknem 90%-a az Antarktiszon található, míg a fennmaradó 10% a grönlandi jégsapkában.


Az antarktiszi és grönlandi gleccserek gyors olvadása az óceáni áramlatokat is befolyásolja, mivel a melegebb óceáni vizekbe kerülő hatalmas mennyiségű, nagyon hideg gleccserolvadékvíz lelassítja az óceáni áramlatokat. A szárazföldi jég olvadásával pedig a tengerszint tovább emelkedik.


Mi a különbség a tengeri jég és a gleccserek között?


A tengeri jég szigorúan az óceánban képződik és olvad, míg a gleccserek a szárazföldön keletkeznek. A jéghegyek a gleccserekről leszakadó és az óceánba hulló jégdarabok.

Amikor a gleccserek elolvadnak, mivel ez a víz eredetileg a szárazföldön található, a lefolyás jelentősen megnöveli az óceánban lévő víz mennyiségét, hozzájárulva a globális tengerszint emelkedéséhez.


A tengeri jeget viszont gyakran hasonlítják egy pohár vízben lévő jégkockához: amikor elolvad, közvetlenül nem változtatja meg a pohárban lévő vízszintet. Ehelyett a sarkvidéki tengeri jég csökkenése számos más pusztító következménnyel jár - a rozmárok számára rendelkezésre álló jég eltűnésétől kezdve a számukra rendelkezésre álló jégen való vadászatig, a Jet-áramlás mintázatának felborulásával az időjárási rendszerek megváltozásáig világszerte.


Miért olvadnak a gleccserek?


Az 1900-as évek eleje óta világszerte számos gleccser gyors olvadásnak indult. A jelenség hátterében az emberi tevékenység áll. Az ipari forradalom óta a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása megemelte a hőmérsékletet, még a sarkvidékeken is, és ennek következtében a gleccserek gyorsan olvadnak, a tengerbe torkollnak, a szárazföldön pedig visszahúzódnak.


gleccser02


Még ha a következő évtizedekben jelentősen visszafogjuk is a kibocsátást, a világ megmaradt gleccsereinek több mint egyharmada 2100 előtt el fog olvadni. Ami a tengeri jeget illeti, az Északi-sarkvidék legöregebb és legvastagabb jégének 95%-a már eltűnt.

A tudósok előrejelzései szerint, ha a kibocsátások továbbra is korlátlanul emelkednek, az óceánok és a levegő hőmérsékletének további gyors emelkedése miatt az Északi-sarkvidék már 2040-ben jégmentes lehet nyáron.


Minden, amit a gleccserekről tudni érdemes II. rész


Milyen hatással van a gleccserek olvadása a tengerszint emelkedésére?


Az olvadó gleccserek hozzájárulnak a tengerszint emelkedéséhez, ami fokozza a part menti eróziót és növeli a széllökések erejét, mivel a felmelegedő levegő és óceánok hőmérséklete gyakoribb és intenzívebb part menti viharokat, például hurrikánokat és tájfunokat okoz. A grönlandi és az antarktiszi jégtakaró járul hozzá leginkább a globális tengerszint emelkedéséhez. Jelenleg a grönlandi jégtakaró négyszer gyorsabban fogy, mint 2003-ban, és már most a jelenlegi tengerszint-emelkedés húsz százalékáért felelős.

Azt, hogy a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró mennyire és milyen gyorsan olvad el, az óceánok szintjének emelkedési sebessége fogja meghatározni. Ha a kibocsátások továbbra is emelkednek, a grönlandi jégtakaró jelenlegi olvadási üteme az évszázad végére várhatóan megduplázódik. Ha Grönland teljes jege elolvadna, az a globális tengerszintet több, mint 6 méterrel emelné meg.


Hogyan befolyásolják az olvadó tengeri jég és gleccserek az időjárást?


Napjainkban az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint bárhol máshol a Földön, és a tengeri jég 10 évente több mint 10%-kal csökken. Ahogy ez a jég olvad, sötétebb óceáni foltok kezdenek kialakulni, megszüntetve azt a hatást, amely korábban lehűtötte a sarkokat, melegebb levegőhőmérsékletet eredményezve, és ezzel megzavarva az óceáni keringés normális mintáit. A kutatások azt mutatják, hogy a sarkvidéki örvény egyre gyakrabban jelenik meg az Északi-sarkvidéken kívül, mivel a sugáráramlat megváltozik, amit az Északi-sarkvidék és a trópusok felmelegedő levegő- és óceánhőmérsékletének kombinációja okoz.


Az Antarktiszon és Grönlandon jelenleg tapasztalható jégolvadás megváltoztatja az Atlanti-óceán áramlását, és összefüggésbe hozható a Maine-öbölben a halászat összeomlásával, valamint a világszerte egyre pusztítóbb viharokkal és hurrikánokkal.


Milyen hatással van az olvadó gleccserek és a tengeri jég elvesztése az emberekre és az élővilágra?


Ennek a folyamatnak az egész Földön következményei vannak. A tengeri jég, illetve a gleccserek olvadásával és az óceánok felmelegedésével az óceáni áramlatok továbbra is megzavarják az időjárási mintákat világszerte. A halászatból élő iparágakra hatással lesz, hogy a melegebb vizek megváltoztatják a halak ívási helyét és idejét. A part menti közösségeknek továbbra is milliárd dolláros katasztrófaelhárítási számlákkal kell szembenézniük, mivel az áradások gyakoribbá, a viharok pedig intenzívebbé válnak. Nem csak az embereket érinti a katasztrófa. Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég olvadásával az olyan vadon élő állatok, mint a rozmárok elveszítik otthonukat, a jegesmedvék pedig több időt töltenek a szárazföldön, ami az emberek és a medvék közötti konfliktusok gyakoribbá válását okozza.


gleccser03


Vissza