VITECQUA

Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.

Klímaváltozás és a talajvíz

A klímaváltozás közvetlen módon befolyásolja a talajvíz természetes feltöltődését a csapadék és a felszíni vizek szivárgása által.

 


A globális felmelegedés miatt egyre nagyobb az óceánok hőtágulása, egyre több területen olvad meg a felszíni jégtakaró. Ez a tengerszint lényeges megemelkedését eredményezi, ezáltal pedig a tengerparti víztározókba is egyre nagyobb mértékben tör be a sós víz.


A nagy delta torkolatok és szigetek víztározóit fenyegeti leginkább a talajvíz szintjét elérő tengervíz, és a legnagyobb mértékben olyan túlhasznált és túlnépesedett tengerparti területen okoz gondot, mint például Jakarta, Indonézia, Gáza)


A klmíváltozás megváltoztatja a permafroszt eloszlását, a talaj nedvességtartalmát, a források cilklusait és nem utolsó sorban a felszíni és felszín alatti víztartalék mennyiségét.


Az egyik legáltalánosabban megfigyelt jelenség világszerte a csapadék eloszlásának megváltozása. A ritkább és intenzívebb esőzések a talajvíz egyenetlen feltöltődését eredményezik. És, ahogy a bolygónk melegszik, egyre kiszámíthatatlanabbá válik, hogy mikor és hol várható csapadék, ezáltal a talajvíz mennyisége is kérdéses.


A klmíaváltozás közvetlenül befolyásolja továbbá a talajvíz minőségét is. A heves esőzések nagyobb eséllyel mossák be a különböző szennyeződéseket a felszínről. Azt gyanítják, hogy ez összefüggésben lehet az ilyen esőzések után kitörő hasmenéses fertőzésekkel, mint amilyen a kolera.


A Mediterráneumban a csökkenő talajvíz mennyisége bizonyítottan az olyan szennyezőanyagok felhalmozódásához vezetett, mint a klorid, nitrát és arzén. Ez a a víztározók fokozódó párolgása és sűrűsödése miatt van.


A klímaváltozás talán közvetett módon leginkább az öntözésre lehet hatással. Ez ugyanis a talajvízkészletek teljes kimerülését vagy beszennyeződését jelentheti hosszú távon.


Ezért is fontosnak érezzük, hogy média felületeinken a környezetvédelem fontosságának különböző aspektusaira felhívjuk a figyelmet.


(forrás - https://www.unesco.org/reports/wwdr/2022/en/climate-change)

Vissza