VITECQUA

Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.

Mikor merül fel a szennyvíztisztítás problémája?

Alapvetően két esetben merül fel az ipari szennyvíztisztító szükségessége. Egyszerűbb esetben egy most épült, vagy épülő ipari létesítménynél, illetve egy már régebben üzemelő cégnél, ahol a meglévő rendszer elégtelenül működik.

Az első esetet véve, sokkal gazdaságosabb, és jobb megoldás, ha a későbbi szennyvíztisztítót építő cég már a tervezési szakaszban részt vehet a tanácsadásban, mivel mi tudjuk megmondani, hogy a legésszerűbb, illetve a leg gazdaságosabb a telepi szennyvízrendszer kiépítése. Így elkerülhetőek a felesleges nyers szennyvíz szivattyúzások, a fehér és fekete övezeti illeszkedési gondok, stb... Sokszor találkozunk a hely problémával is. "A tervező ide tervezte a szennyvíztisztítót", és a helyszíni bejáráson derül ki, hogy a hely kicsi, vagy nagyon előtérben van, esetleg keresztezik egymást a hulladék, és nyersanyag szállítási útvonalak. Nincs szükséges ipari kapu kialakítva, a szaghatás zavarhatja a jövőbeni irodai dolgozók munkáját. Nagyon sok szempont kiválasztásánál előre látó döntés, ha a szennyvíztisztításban jártas mérnökök véleményét már a project terv időszakában kikéri a beruházó.

A már meglévő ipari létesítmények másmilyen kihívást jelentenek számunkra. Egy működő cégnél kialakult szennyvízelvezetési, kezelési rendszer van. Ebbe a rendszerbe kell nekünk a legjobban úgy beleilleszkedni, hogy az a technológia rovására ne menjen, és legtöbbször a cég működését egy percig se akadályozza. Tapasztalat, hogy a szennyvíztisztítóval rendelkező cégek nehezen látják be, hogy a tisztítójuk elavult, elhasználódott, vagy esetleg kis kapacitású. Legtöbbször az első felmérés után a műszaki állapot rendbetételét, és a kapacitás 20-30%-os növelését kérik tőlünk. Sajnos a legtöbb esetben ez nem, vagy csak részben kivitelezhető a gépek, csövezés, medencék fizikai tulajdonságai miatt. Másik gond egy ilyen rendszer "feltunningolásával", hogy cégünk mindíg az adott üzem szennyvíz kibocsátási paramétereire szerződik, nem pedig egy %-os terheltség csökkentésre, így nehéz garanciát vállalni a végeredményre. Sajnos több ízben találkoztunk olyan céggel, aki azért keresett meg minket, mert a megrendelt tisztítónál ez a %-os csökkentés szerepelt a szerződésben, és a kivitelező távozott, hisz ő megtette amire vállalkozott, azomban ez még meghaladta a vízjogi engedély kiadásához szükséges KOI értéket. Nagy csapda, és nem korrekt.

Ingyenes helyszíni felmérésünkel segíthetünk Önnek a legideálisabb megoldás megtalálásában.

 

Téglásy Kolos - környezettechnikai gépészmérnök, települési szennyvízgazdálkodási szakmérnök
Telefon: +3620 226 20 36
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you do not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand